De analoge en digitale techniek van de achteruitrijcamera

Gepubliceerd op: 17-03-2022

De afgelopen jaren hebben de landen wereldwijd een enorme vooruitgang geboekt gezien de digitale technieken. Denk hierbij aan wifi, bluetooth of de 4G of 5G netwerken. Door de vooruitgang van deze netwerken zijn de technieken op andere vlakken ook verbeterd. In verband met de afname van de verkeersveiligheid de afgelopen jaren heeft men zich gericht op de verbetering van de technieken op de weg. Zo is onder meer de achteruitrijcamera tot stand gekomen.

Ondanks dat de achteruitrijcamera sinds januari 2022 wordt toegepast in iedere auto die nieuw wordt geproduceerd, zijn lang niet alle auto’s voorzien van deze toevoeging. Veel bestuurders zijn zelfs niet op de hoogte van een draadloze achteruitrijcamera. In dit artikel zal ik meer informatie vrijgeven over de achteruitrijcamera, waarbij ik in dit artikel inga op de twee technieken die mogelijk zijn bij deze speciale camera. Benieuwd? Lees snel verder.

Twee technieken mogelijk

Digitaal

Indien er sprake is van een draadloze achteruitrijcamera kunnen er twee verschillende technieken toegepast worden: analoog en digitaal. In de meeste gevallen adviseren experts de digitale techniek. Bij een digitale techniek kan men verzekeren dat deze techniek geen storing heeft of geeft. De betreffende techniek functioneert op 2,4” GHZ. Hieruit blijkt dat deze techniek is gecodeerd. Daarbij kunnen andere personen niet meekijken. 

De draadloze camera zal ik werking treden door een digitale zender en ontvanger. Aangezien de camera in dit geval als achteruitrijcamera gebruikt zal worden, zal deze camera aan de achterzijde van het betreffende voertuig gemonteerd worden. Als de zender ook gekoppeld is, zal de zender informatie zenden naar de ontvanger. De ontvanger is gekoppeld aan de monitor. Op de monitor zal direct een beeld verschijnen als het voertuig zich naar achteren beweegt. 

Analoog

Zoals eerder benoemd, is de digitale techniek momenteel het meest gebruikt. Toch zijn er situaties waarin de analoge techniek de geschikte oplossing is. Zo zal een analoge techniek nodig zijn als een camera het beeld op verschillende monitoren zal moeten weergeven. Er kunnen immers oneindig veel monitoren aan de camera gekoppeld worden, mits de afstand niet te ver is. Dit is bij de digitale techniek niet mogelijk. 

Verder zal er bij de digitale techniek wel of geen bereik zijn, waarbij er geen tussenzone is waar er bereik met een kleine storing is. Bij de analoge techniek is er wel sprake van deze tussenzone. Uiteraard is deze situatie niet ideaal, maar wel prettig in zulke situaties.