Last van de zon op de motor? 6 tips!

Gepubliceerd op: 26-09-2023

Motorrijden geeft een gevoel van vrijheid en avontuur dat moeilijk te evenaren is. Maar er is één ding dat je rit kan verstoren en zelfs gevaarlijk kan maken: de zon die fel in je ogen schijnt. Dit gaat niet alleen over ongemak; de effecten van de zon in je ogen tijdens het motorrijden kunnen serieus zijn. In dit artikel bespreken we niet alleen hoe je de zon kunt vermijden tijdens je ritten, maar ook waarom het zo belangrijk is om dit te doen om veilig te blijven. Lees verder!

Gebruik een zonnebril met de juiste lenzen

Een goede manier om te voorkomen dat de zon je tijdens het motorrijden hindert, is door een speciale zonnebril te dragen. Niet zomaar een bril, maar een die lenzen heeft die de zonnestralen verminderen en je ogen beschermen tegen UV-straling. Het is het beste om lenzen te kiezen met een CE-markering, wat aangeeft dat ze voldoen aan de Europese normen voor zonnebrillen. Een andere optie is een zonnebril met lenzen die je kunt vervangen, zodat je de kleur van de lenzen kunt aanpassen aan de hoeveelheid zonlicht. Hierdoor ben je goed voorbereid tijdens je rit!

Kies voor een helm met geïntegreerd zonnevizier

Bepaalde motorhelmen hebben een ingebouwd zonnevizier dat je gemakkelijk naar beneden kan klappen als de zon te fel is. Dit is handig en veilig, omdat het je ogen beschermt zonder dat je een extra zonnebril hoeft te dragen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor pinlock vizieren. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het vizier van je helm een anti-kras coating heeft, zodat je altijd goed zicht hebt.

Kies voor een fotochromatisch vizier

Een fotochromatisch vizier van https://www.motorkledingstore.nl/ past zich vanzelf aan aan de hoeveelheid licht om je heen. Het wordt donkerder als de zon fel schijnt en lichter als het bewolkt is. Je hebt dus in principe altijd goed zicht, ongeacht het weer. Check wel of je helm geschikt is voor fotochromatische vizieren voordat je er een aanschaft.

Gebruik een helm met een dubbel vizier

Een alternatief is een helm met twee vizieren – één helder vizier en één getint vizier. Hierdoor kun je makkelijk wisselen tussen de twee vizieren, afhankelijk van het weer. Dit is vooral handig tijdens lange ritten wanneer je snel wilt kunnen aanpassen aan de veranderende omstandigheden.

Rijd tijdens de juiste uren

De timing van je rit kan een groot verschil maken. Het is slim om te kiezen voor ritten tijdens uren waarop de zon minder fel schijnt, zoals vroeg in de ochtend of laat in de middag. Op die momenten staat de zon lager aan de horizon en is de kans kleiner dat deze recht in je ogen schijnt, waardoor je comfortabeler kunt rijden.

Verminder je snelheid bij laagstaande zon

Wanneer je op hoge snelheid rijdt, kan de zonnestraling sterker worden en je zicht belemmeren. Het is daarom verstandig om je snelheid te verminderen als de zon laag aan de horizon staat. Op die momenten loop je anders het risico op gevaarlijke situaties. Neem de tijd om rustig van je rit te genieten en wees extra alert voor mogelijke problemen door de zon. Het is dus echt noodzaak om jezelf goed te beschermen tegen de reflectie van de zon. De beste manier is om gewoon een goed vizier te halen. Je kunt deze online kopen bij een motorwinkel. Bekijk even de collectie en maak een goede keuze!