Vrachtwagenchauffeur worden, hoe doe je dat?

Gepubliceerd op: 03-08-2021

Droom jij ervan om door Nederland of Europa te rijden met jouw eigen vrachtwagen? Dan is een baan als vrachtwagenchauffeur misschien wel wat voor jou. In dit artikel lees je over de opleiding tot chauffeur en wat je precies doet als vrachtwagenchauffeur. 

De opleiding 

Je rijbewijs is natuurlijk het belangrijkste in de opleiding tot vrachtwagenchauffeur. Als eerste moet je je rijbewijs B halen, dit is het gewone autorijbewijs. Daarna kun je voor je rijbewijs C gaan, dit is het rijbewijs waarmee je een vrachtwagens kunt besturen, het gaat hierbij om zwaardere vrachtwagens met een gewicht van meer dan 3500 kilo. Voor vrachtwagens die lichter zijn heb je rijbewijs C1 nodig. 

Naast je rijbewijs C moet je ook code 95 halen om beroepsmatig vervoer te verrichten. Code 95 is een aanduiding op je rijbewijs, door middel van deze code wordt er gezegd dat jij in staat bent om beroepsmatig een bepaald voertuig te besturen. Je kunt je code 95 halen door een basiskwalificatie, voor deze kwalificatie leg je twee theorie-examens af bij het CBR. Naast die twee theorie-examens leg je ook twee praktijktoetsen af.

Wat doe je als vrachtwagenchauffeur?

Als je uiteindelijk het juiste rijbewijs inclusief code 95 hebt behaald kun je aan de slag als vrachtwagenchauffeur, maar wat doet een vrachtwagenchauffeur precies? Het spreekt natuurlijk voor zich dat een vrachtwagenchauffeur bepaalde vracht van de ene naar de andere locatie brengt maar hoe gaat dit in zijn werk en komt er nog meer bij kijken?

Als vrachtwagenchauffeur vervoer je uiteraard producten van locatie A naar locatie B, dit kunnen korte of lange afstanden zijn. Je kunt alleen vrachtwagenchauffeur worden in Nederland maar je kunt ook chauffeur worden op lange afstanden, hierbij reis je door heel Europa. 

Naast het transport van goederen moet een vrachtwagenchauffeur ook de lading van de vrachtwagen laden en lossen. Het is dus niet alleen het transport maar ook het laden en lossen van de lading waarbij de chauffeur betrokken is. 

Ook moet de chauffeur de lading controleren, de vrachtwagen onderhouden en waar nodig herstellen en papierwerk afhandelen. Deze werkzaamheden horen allemaal bij het beroep als vrachtwagenchauffeur, er komt dus meer bij kijken dan veel mensen denken.